Новини / Вівторок, 15 лютого, 2022

Важливий день в історії дитячої трансплантації

Найкраще, що могло статися сьогодні, у Міжнародний день онкохворої дитини – це відкриття Клініка Дитячої Онкології та Трансплантації Кісткового Мозку у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

 

Це стало можливим завдяки об’єднанню багатьох людей в Україні та за кордоном і ми неймовірно щасливі, що і частка наших зусиль матиме таке довгоочікуване прекрасне втілення! 🧩💪

Позаду багато років співпраці з ЗУСДМЦ, спільні ініціативи та проекти, закупівля обладнання, ліків та розхідних матеріалів, адресна підтримка дітей та підлітків в лікуванні онкології, творчі заняття, візити лікарняних клоунів та дні радості для підтримки маленьких пацієнтів і створення позитивної атмосфери. Це важлива сторінка історії нашого Фонду та спільноти благодійників, завдяки яким все це вдалося втілити.

Минулого року ми активно адвокатували виділення коштів з обласного бюджету і були неймовірно раді тому, що в результаті Львівська обласна рада виділила 23 млн. грн. на програму розвитку трансплантації кісткового мозку (ТКМ) на Львівщині і це стало вагомою складовою реалізації нового масштабного проекту ЗУСДМЦ.

І от ми разом починаємо новий, чудовий етап – створення можливості надавати усю необхідну допомогу нашим дітям, які захворіли на рак і потребують трансплантації кісткового мозку, у нас, у Львові.

ЗУСДМЦ стане другим в Україні центром (після київського ОХМАДИТу), де діти зможуть отримати повний цикл медичної допомоги, потрібної при ТКМ – від обстежень, діагностики, підготовки до ТКМ, проведення ТКМ, реабілітації та подальшого супроводу.

За попередніми розрахунками, щороку щонайменше 200 дітей та підлітків в Україні потребують трансплантації кісткового мозку (аутологічної, алогенної). З них приблизно 50-75 – мешканці Західного регіону та 15-20 – мешканці Львівщини. Перша трансплантація у новоствореній клініці запланована у 2022 році, тут зможуть виконувати понад 10 операцій протягом року і, надіємося, що кількість ТКМ, проведених у Львові, зростатиме.

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт з трансплантації МОЗ – проект передбачає фінансування трансплантації для пацієнтів за державні кошти. Орієнтовна вартість за одну ТКМ 2 000 000-2 500 000 грн., в залежності від типу трансплантації. За кордоном такі операції коштують удвічі більше. А це означає, що ще більше українських дітей отримають доступ до сучасного та ефективного лікування, своєчасно і вдома, в Україні!

Дякуємо усім, хто допомагає дітям одужувати та створювати умови для якісного лікування дітей вдома – на батьківщині! 🧡