Новини / П'ятниця, 02 квітня, 2021

Рік з дати проведення першої неродинної трансплантації в Україні

Рік тому, 1 квітня однорічний Назарчик став першим українцем, якому провели неродинну трансплантацію кісткового мозку (ТКM).

 

Сьогодні малюк – вже серйозний джентльмен, якого заледве впізнали його рятівники – лікарі відділення ТКМ НДСЛ Охматдит. Такі операції стали можливі після внесення змін до законодавства у 2019 р. та за активної участі Український реєстр донорів кісткового мозку. На цей час в Україні проведено 6 трансплантацій кісткового мозку від неродинних донорів, усі – дитячі, в НДСЛ Охматдит.

Загалом лише в Україні щороку 2700 осіб потребують трансплантації кісткового мозку, з яких – 300 діти. Для половини потребуючих ТКМ з різних причин неможливо провести автотрансплантацію (з власних клітин) чи родинну. То ж доступ до світового реєстру донорів кісткового мозку та можливість проводити операції на батьківщині, без пошуку закордонних клінік, – грандіозний крок в українській трансплантології та шанс на життя для сотень дорослих та маленьких українців.

Радіємо, що на базі Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, завдяки підтримці донорів з Італії та США та тісній співпраці з міжнародною лікарською спільнотою, вже розпочато створення відділення трансплантації кісткового мозку. Перша авто ТКМ планується у Львові наприкінці цього року, а згодом і інші види трансплантацій. Робимо все від нас залежне, щоб все вдалося і більше дітей отримали якісну та своєчасну медичну допомогу у себе вдома, на батьківщині.

До речі, кожен з вас теж може долучитися до допомоги дітям, які потребують трансплантації кісткового мозку. Стати  донором  кісткового мозку просто і не боляче, всі деталі тут: https://ubmdr.org/