Новини / Четвер, 01 квітня, 2021

З днем сміху!

У лікарняну палату зазирає клоунеса із кумедними намальованими веснянками і рудими косами, закрученими в бублики. Питає дозволу зайти. Чотирічний малюк обережно киває на знак згоди, його стомлена мама, яка оперлася поруч з ліжком на підвіконня, теж не заперечує.

 

Вже за кілька хвилин малюк разом з новою подругою закручують для мами квітку з повітряної кульки. Малюк регоче із витівок рудої, а мама стишено плаче. Вперше за місяць перебування в лікарні — від радості і полегшення.

Існує ціла наука — гелотологія, яка досліджує вплив сміху на людський організм. Сміхотерапія все частіше застосовується поряд із традиційною медициною, адже вона суттєво сприяє швидшому одужанню дорослих та дітей.

Завдяки сміху

🌞підвищується імунітет,

🌞напружуються м'язи пресу, за ними м'язи гладкої мускулатури кишківника, покращуючи його роботу,

🌞активізується діяльність легень, що збільшує надходження кисню в кров,

🌞краще працює серце та знижується кров'яний тиск,

🌞зменшуються больові відчуття.

На біохімічному рівні терапія сміхом створює відчуття здоров'я через вивільнення ендорфінів, серотоніну та нейропептидів, зменшує стрес, покращує настрій, допомагає бути впевненішим в собі.

Не дивно, що з такими чудовими результатами, сміх взяли на озброєння в багатьох країнах світу. На початку 1970-х у США для терапії сміхом було започатковано рух лікарняних клоунів. Сьогодні у країнах Західної Європи, США та Канади лікарняні клоуни — невід’ємна складова оздоровчих програм. Переважно це волонтерські та благодійні ініціативи, проте у великих лікарнях Австрії та Нідерландів в штатному розкладі уже  існують посади лікарняних клоунів.

Рух лікарняних клоунів шириться світом, а від 2011 р. завдяки рівнянинам з Лікарняні Клоуни "Червоні Носи" м. Рівне Тарасу Обоїсті та Артему Алєксєєву, які стали першими і тепер навчають інших, Україна теж на цій барвистій мапі.

Неймовірно щасливі бути причетними до появи ще одного осередку радості та підтримки маленьких пацієнтів: завдяки ініціативі БФ «Крила надії» у 2019 р. у Львові проведено першу Школу лікарняного клоуна та утворено спільноту Лікарняні клоуни. Львів. Наші клоуни провели уже десятки виходів до маленьких пацієнтів Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит та Дитяча лікарня на Орлика. Львів, несучи їм добрий настрій та підтримку в боротьбі з хворобою.

Віримо, що невдовзі ми зможемо відновити такі важливі візити клоунів до хворих дітей, адже лікарняні клоуни — це не лише сміх та терапія радістю, а часточка кольорового дитинства, яке має тривати, попри все!

З Днем сміху! Смішіть та смійтеся від душі та на здоров’я!